Technologie potravin
Máš rád jídlo? Chceš se dozvědět vše o výrobě, složení a kontrole potravin a řídit proces výroby? Obor technologie potravin tě tohle vše naučí – dozvíš se z čeho se hotové výrobky skládají, jak se vytvářejí nové receptury a jaké jsou pracovní postupy.
Dozvíš se i to, jaké jsou nároky na kvalitu ve výrobě a jak se kvalita potravin kontroluje v laboratořích.
Na tomhle oboru se naučíš pracovat se stroji používanými v potravinářských výrobách – zkrátka vše o výrobě potravin. Uplatnění máš jisté a nudit se rozhodně nebudeš.
Zjisti sám proč studovat Technologii
- Moderní obor
Tohle je obor, který se neustále rozvíjí – nové postupy, technologie i receptury. Nudit se určitě nebudeš.
- Skvělý kolektiv
Na Švehlové najdeš skvělý kolektiv, učitelé jsou féroví a se vším ti rádi pomůžou. Budeš cítit, že sem patříš.
- Všechno o jídle
Naučíš se vše o potravinách, jejich složení a výživových údajích, takže se budeš skvěle orientovat v jídle a surovinách.
- Kousek do práce
Spousta potravinářských firem a tvých možných budoucích zaměstnavatelů sídlí přímo v Prostějově.
- Široké uplatnění
Na pracovním trhu o tebe bude zájem na spoustě pozic, takže se nemusíš bát o uplatnění.
- Vysoká čeká
Díky maturitě můžeš pokračovat na vysokou školu, kde si můžeš dál prohlubovat znalosti.
- Práce co má význam
Tvoje práce bude mít smysl. Bez techniků potravin by se společnost neobešla.
- Analýza potravin
Naučíš se dělat laboratorní analýzy potravin a v laboratoři budeš jako doma.
- Moderní technologie
Naučíš se ovládat celou řadu technologických zařízení, která se používají při výrobě potravin.
Kód oboru
Příjmací řízení
Jednotné přijímací zkoušky z českého jazyka a matematiky.
Maximální počet přijatých žáků je 15.
Profil absolventa a Učební plán
Aneb co budeš po škole vážně umět.
- Budeš ovládat technologická zařízení používaná při výrobě a zvládneš řídit provoz
- Zvládneš provést analýzu kvality a nezávadnosti potravin – laboratoř bude tvůj druhý domov.
- Budeš umět provádět a vyhodnocovat kompletní chemické, mikrobiologické a senzorické laboratorní analýzy.
- Zvládneš plánovat a řídit nákup potravin a jejich logistiku
Učební plán naleznete na následujícím odkaze.
Stipendia
Studenti mají možnost získat podporu z programu Stipendia Plus.
K dispozici je také stipendijní program Olomouckého kraje ve výši až 3 000,- Kč / pololetí.
Dosažené vzdělání a ukončení studia
Střední vzdělání s maturitou
Maturitní zkouška
Délka studia 4 roky.
Uplatnění absolventa
Aneb technology bude společnost potřebovat pořád.
Kontrola potravin
Uplatnit se můžeš třeba jako laborant v oblasti kontroly jakosti a hygieny potravin, kde tvojí prací bude zajistit nezávadnost všeho, co si s rodinou dáte doma k večeři.
- Laborant v potravinářské firmě
- Hygienik
- Pracovník kvality produktů v potravinářské firmě
- Technnik pro kontrolu technologického procesu
- Pracovník jakosti surovin v potravinářské firmě
Technik v potravinářství
Uplatníš se jako technik potravinářských provozů, kde budeš kontrolovat dodržování receptur, technologických postupů a hygienických zásad.
- Pracovník vyvíjející nové receptury
- Technolog v potravinářských provozech (pivovar, mlékárna, pekárna atd.)
- Pracovník v oblasti nákupu surovin a pomocných látek
- Pracovník v odbytu a prodeji surovin a potravinářských výrobků
Jdi na vysokou
Nebo můžeš pokračovat ve studiu na některé z vysokých škol a ještě si tak prohloubit znalosti a získat nové dovednosti. Získáš tak výhodu na trhu práce.
- Univerzita Palackého Olomouc – Přírodovědecká fakulta
- Mendelova univerzita v Brně – Agronomická fakulta
- VUT v Brně – Fakulta chemická
- Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně – Fakulta technologická
- Univerzita Pardubice - Fakulta chemicko-technologická
- Vysoká škola chemicko-technologická v Praze
Kontakt
Fotogalerie